Menu
Hubnutí

Stav střev významně ovlivňuje hubnutí. Jak střeva dostat do rovnováhy a docílit vysněné postavy?

Stav střev a kvalita střevního mikrobiomu přímo ovlivňují metabolismus a proces hubnutí. Možná se vám nedaří zhubnout nebo transformovat svou postavu, i když se maximálně snažíte a vyčerpali jste veškeré možnosti.

Příčinou může být právě narušený střevní mikrobiom. V důsledku toho se ve vašich střevech živiny špatně vstřebávají. Jak může mikrobiom vaše hubnutí ovlivnit? A co můžete udělat pro to, abyste zhubli nebo snáze transformovali svou postavu?

Jak střevní mikrobiom ovlivňuje vaše hubnutí?

Jedním z velmi častých důvodů, proč se vám nedaří zhubnout, může být právě znečištěné střevo neboli narušený mikrobiom. Právě kvalita mikrobiomu v našem zažívacím ústrojí přímo ovlivňuje trávení a vstřebávání živin.

Tématu, jaký má mikrobiom vliv na naše tělo, jsme se věnovali v předchozím článku Střevní mikrobiom: proč je pro naše zdraví zásadní a jak jej posílit? Přečtěte si jej.

To, že mikrobiom ovlivňuje naši váhu, je vědecky prokázané. Pokud máme poškozený mikrobiom, obvykle nemůžeme zhubnout, protože nedochází ke správnému vstřebávání živin. Tělo je tak fakticky ve stavu podvýživy, a z obavy, že v blízké době nedojde k příjmu potravy, si uchovává energii tzv. na horší časy.

Zpomaluje tak metabolizmus a začíná si tuky postupně ukládat. A proto ve skutečnosti zůstáváme i přes veškeré úsilí na stejné váze nebo ještě přibíráme. Tělo si zjednodušeně dělá zásoby a obaluje se tukem.

Naopak, je-li mikrobiom v rovnováze a střevní mikroflóra pracuje správně, ve střevech se vstřebávají všechny potřebné živiny. Tělo je tak ve stavu dostatečného energetického příjmu, nic mu neschází a nemá tak důvod si vytvářet tukové zásoby. Díky tomu snáze hubneme, formujeme postavu, a navíc máme dostatek energie.

Co je to střevní symbióza a disbióza?

Nerovnováhou ve střevech rozumíme nedostatečnou pestrost střevního mikrobiomu. Znamená to, že ve střevě nemáte dostatek tzv. zdravých bakterií, které jsou zodpovědné za správné fungování střeva.

Vzniká tak nerovnováha, protože se tam okamžitě začnou přemnožovat „nezdravé“ bakterie, viry a plísně. Přemnožením špatných bakterií je narušená střevní symbióza a vzniká tzv. střevní disbióza.

Špatné bakterie našemu střevu samozřejmě neprospívají. Dále napomáhají množení patologických kmenů bakterií, vylučují toxiny, zanášejí střevní sliznici, tvoří záněty a znemožňují správnému vstřebávání živin.

Jak vzniká nerovnováha ve střevech?

Nerovnováha střevního mikrobiomu nejčastěji vzniká vinou špatného životního stylu. Na prvním místě je nevhodná strava, zejména přemíra konzumace cukru, sladidel, bílé mouky, špatných tuků, mléčných produktů, konzervantů, smažených jídel apod. Našemu zdraví nepřispívají ani léky, hormony, antibiotika, alkohol, ale také stres, znečištěné životní prostředí a další faktory.

Pokud nefunguje správně trávení a vstřebávání živin, nefunguje ani metabolismus a další procesy v těle. Nastupuje únava, nevolnost, náladovost, a ruku v ruce s tím i potíže s hubnutím. Pamatujte, že hubnutí je úzce spojené se stavem vašich střev. Pokud jsou střeva zdravá, vy se budete cítit dobře a snáze zhubnete.

Jak mikrobiom pozitivně ovlivnit a nastartovat opět hubnutí?

Střevní mikrobiom nemá vliv pouze na hubnutí, ale také na vznik různých chorob. Pokud je v nerovnováze, může se zvýšit riziko vzniku infarktu, cukrovky, obezity nebo například deprese. Proto je důležité skladbu střevních mikroorganismů neustále posilovat.

Střevní mikrobiom ovlivníte především zdravým životním stylem, zejména zdravou vyváženou stravou, pobytem na čerstvém vzduchu, pohybem a kontaktem s kolektivem dalších lidí. Stav střev také významně ovlivní správně zvolené doplňky stravy určené pro zdravé trávení a vstřebávání živin.

Právě Body Transformation System (BTS) posiluje střevní mikroflóru, napomáhá správnému trávení a blahodárně působí na metabolismus tuků. Upravuje rychlost metabolismu, a navíc příznivě působí na fyzickou kondici a zdraví člověka. Hubnutí je díky tomu snazší a přináší vytoužený efekt.